1 kg lık Özel Ambalajında
Öncelikle yörelere göre ismi değişse de genellikle Eşkın yada Işkın adı verilen Güneydoğuda ise genellikle Rıbes denilen bir bitkiden söz edelim dedik. Sonrasında başka bitkilerle de yazılarımıza devam ederiz.
Yazımızın devamında zaten aynı bitkiden bahsettiğimiz için adını Işkın olarak dile getireceğiz. Siz bildiğiniz ismine göre dillendirebilirsiniz.
Genellikle bölgelere göre Nisan ayının sonu Mayıs ayı ve Haziran ayının başında dağlık kesimlerde yetişen bir bitkidir Işkın. Yapısı gereği yanlarında Kap adı verilen yaprakları olan bitkinin sert bir gövdesi vardır. Yapraklarından Dolma'da yapılan bitkinin genellikle sap kısımları toplanmaktadır.
Aslında Işkın toplamak kolay gibi görünsede eskilerin tabiriyle 1gecede odun gibi olabiliyor. İlk taze döneminde şeker gibi olan ve çıtır çıtır yenilen Işkın kartlaştıkça yenilmeside zorlaşıyor, içindeki sıvıda azalıyor.
Bahar aylarında doğuda ve batıda bazı pazarlarda Işkın tezgahlarına rastlayabilir, destesini 1-5 TL arasında bir fiyatla alabilirsiniz. Bu tadı her sene bahar aylarında kısıtlı bir süre içerisinde tadabilir ve 1 sene beklemeye başlayabilirsiniz.
Işkın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ürünün kartmamış olmasıdır. Bu sebeple olabildiğince incelerinden ve esnek olanlarından almalısınız. Esbeklikten kastım iki ucunu bir araya getirirken kırılmamasıdır veya son anlarda kırılmasıdır. Kartlaşmış olanlar genellikle tahta gibi hemen kırılırlar.
Buradan sağlığa etkileri hakkında birşeyler söylemeyeceğim ama sanırım lifli yapısı, doğal suyu ve içindeki çeşitli vitaminler ile oldukça sağlıklı bir ürün
Alıntıdır.....
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.